Temel Reis’in Sebzesi Ispanak ile Yeşil Güç
Ispanak, yüksek besin değeri nedeniyle çizgi filmlere dahi konu olan mucizevi bir sebzedir. Ülkemizde de bol miktarda üretimi yapıldığından, kış aylarının vazgeçilmez sebzesidir. Ispanak manav tezgahlarına kış aylarında çıkmaya başlar ve ilkbaharın bitimine kadar taze taze bulmak mümkündür. Bu sebeple bu süre içerisinde taze olarak bol bol tüketmekte fayda vardır.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler grubunun en önemli aktörlerinden olan ıspanak, vitamin ve mineral içeriği çok zengin bir sebzedir. İçeriğindeki bileşenler ve antioksidanlar sayesinde hastalıklarla mücadeleye ve bağışıklığı güçlendirmeye katkıda bulunur.
Kimler ıspanak tüketmeli, kimler daha az tercih etmeli? Ispanağın faydaları ve sağlık üzerindeki etkilerini sizler için hazırladık.
Ispanağın Besin Değeri
Ispanak protein, vitamin ve minerallerden zengin, kalori olaraksa oldukça düşük bir sebzedir. Özellikle çocukluğumuzdan beri hepimize öğretildiği gibi demir minerali açısından oldukça zengindir. Ispanak E vitamini bakımından zengin olan sadece dört sebzeden biridir ve aynı zamanda kanserle savaşan lutein, klorofil ve A vitaminleri bakımından da zengindir. İyi bir kalsiyum, C vitamini, protein ve potasyum kaynağıdır.
Ispanağın Faydaları Nelerdir?
Ispanak vücudun günlük alması gereken vitamin ve minerallerin önemli bir kısmına sahiptir. Zihinsel işlevi geliştiren iyi bir kolin ve folik asit kaynağıdır, kalp kaslarını korur. İçeriğindeki potasyumun tansiyon düşürücü etkisi bulunmaktadır. Bu da hipertansiyon hastalarının kan basıncını dengelemelerine yardımcı olur ve yüksek tansiyon temelli kardiyovasküler hastalıklardan korunmalarını sağlar.
Ispanak bağışıklığı güçlendirir. İçeriğindeki bitkisel kaynaklı demir sayesinde kansızlığın önlenmesine yardımcı olur. Bununla birlikte vegan ve vejetaryen beslenen bireyler için de önemli demir kaynağıdır.
Bağırsak fonksiyonlarını düzenler. Yüksek oranda lif içeriği ile sindirim sisteminin düzenlenmesine katkıda bulunur. Düzenli tüketildiğinde kabızlığın önlenmesini sağlar.
Ispanak içeriğindeki A vitamini ile cilt, saç ve tırnak sağlığı için katkı sağlar. C vitamini ile de saç ve cilde doğal yapısını veren kolajen üretimini destekler.
İçeriğindeki Lutein göz sağlığı için oldukça faydalıdır. Katarakt ve gece körlüğü gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltabilir.
Beyni ve sinirleri korur. Potasyum ve folat gibi bileşenleri ve antioksidanları içermesinden dolayı düzenli olarak tüketen kişilere nörolojik faydalar sağlar.
Kansere karşı koruyucu etki göstermektedir. Yapılan bazı araştırmalar ıspanağın içeriğindeki folik asit, tokoferol ve klorofilin, bu hastalığa karşı mücadele etmede faydalı olan organizmaların güçlenmesine yardımcı olduğunu söylemektedir.
Beta-karoten içeriği ile akciğer sağlığının korunmasına yardımcı olur. Astım gibi solunum sistemi hastalıkları ile mücadeleyi destekler.
Ispanak kemikleri de güçlendirir. Yüksek oranda K vitaminine sahip olması nedeniyle kemik dokusundaki kalsiyumu tutmaya çalışır. Yapılan araştırmalar K vitamini eksikliğinin kalsiyum mineralinin vücuttaki kullanımını negatif yönde etkilediğini ve buna bağlı olarak kemik kırılmalarının artabileceğini göstermiştir.
Çiğ Ispanak Yemenin Faydaları
Ispanağı çiğ olarak tüketmenin, yüksek C vitamini içeriğini korumanın en iyi yolu olduğunu söyleyebiliriz. Çiğ ıspanak pişmiş ıspanaktan daha az kaloriye sahiptir ve pişirme sırasında içeriğindeki folatın besin değerinin büyük kısmını kaybettiği bilinmektedir. Piştikten sonra tekrar ısıtılan ıspanak vücuda zarar verebilir. Bu sebeple pişirerek yerken porsiyon olarak ısıtmanızda fayda vardır. Besin değeri kayıplarının önüne geçebilmek adına ıspanağı çiğ olarak tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Çiğ ıspanağın suyunu sıkarak da tüketebilirsiniz. İçerisine muz ve badem sütü de ekleyerek besin değeri yüksek bir içecek hazırlayabilirsiniz.
Kimler Ispanak Tüketirken Dikkatli Olmalı?
Böbrek taşı ve gut rahatsızlığı yaşayan kişiler ıspanağı dikkatli tüketmelidir. İçeriğindeki K vitamini sebebiyle kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerin de doktorları tarafından önerilen ölçüde yemeleri gerekmektedir.
Bunun dışında özellikle kansızlık/anemi sorunu yaşayan bireyler ıspanağı tüketirken yanında yoğurt, ayran gibi kalsiyum kaynağı süt olan ürünleri tüketmemelidir. Bunun sebebi bağırsaklardan emilim sırasında kalsiyum ve demir minerallerini birbirleriyle etkileşime girmesidir.
Ispanak, oksalat içeren besinlerdendir. Oksalat içeren besinlerin aşırı tüketimi demir ve kalsiyum gibi minerallerin emilimine engel olabilir.
Mevsimi geçmeden ıspanağı çiğ olarak bol bol yiyebilir, evde hazırladığınız smoothielerinize katarak farklı lezzetleri deneyebilirsiniz.
Ispanaklı Smoothie Tarifi
1 orta boy muz
2 avuç dolusu ıspanak
½ su bardağı badem sütü
Tüm malzemeleri smoothie aparatı taktığınız Hurom’un haznesine yerleştirin ve sıkın. 😊
Afiyet olsun!