fbpx

Mevsim Geçişlerinde Vücut Direncinizi Arttırın

mevsim gecislerinde vucut direnci

Mevsim geçişleri genellikle vücut direncinin düştüğü alerji, nezle ve grip gibi rahatsızlıklara yakalanma olasılığının yüksek olduğu dönemlerdir. Havada yaşanan bu ısı farklılıkları zayıf bağışıklık sistemi olan kişilerde hastalanma oranını artırır. Bu dönemlerde vücut direncini artırmak için alınacak basit fakat çok etkili önlemler vardır. İşte mevsim geçişlerinde vücut direncinizi artıracak bazı önlemler.

Mevsim sebzesi ve meyvelerini tüketmek

Mevsim geçişlerinde vücut direncini artıracak, enerjinizi yükseltecek en önemli adım mevsiminde, taze sebze ve meyveleri tüketmektir. Mevsim sebze ve meyveleri içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde vücudun dışarıdan gelecek etkenlere karşı savunma mekanizmasını güçlendirecektir. Mevsim sebze ve meyvelerini çiğ ya da az pişirerek tüketmek içeriğindeki vitamin ve mineralleri tam olarak almanızı da sağlayacaktır.

C vitamininden zengin beslenmek

Mevsim geçişlerinde C vitamininden zengin beslenmek oldukça önem taşımaktadır. Sonbahardan kış mevsimine girerken portakal, mandalina ve greyfurt gibi turunçgiller, ilkbahardan yaz mevsimine geçerken de yine C vitamininden zengin ıspanak, brokoli, roka, maydanoz, yeşil biber, kapya biberinden faydalanılabilir.

Su tüketimini artırmak

Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek için normalde tüketilen su miktarının bir parça artırılmasında fayda vardır. Özellikle sonbahardan kışa geçerken hava sıcaklığının azalmaya başlamasından dolayı su içme isteği de azalmaktadır.  Fakat vücudumuzda başta sindirim sağlığı, bağışıklık, böbrekler ve cilt sağlığının korunması için su içmek çok önemlidir. Mevsim geçişlerinde su içmeyi bu derece önemli kılan şey enfeksiyonlara karşı vücudu savunan bağışıklık hücrelerini transfer eden lenflerin çoğunun su olmasıdır. Vücutta su oranı azaldığında lenf hareketleri de yavaşlar. Bu durum direkt olarak bağışıklık sistemini etkiler ve vücudu hastalıklara karşı savunmasız hale getirir. Bu sebeple mevsim geçişlerinde bol bol su içilmesi önerilmektedir.

Yeteri kadar, düzenli ve kaliteli uyku

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için yeterli uyku uyumak çok etkilidir. Vücut yeteri kadar uyuduğunda kendini daha sağlıklı ve dinç hisseder. Böylece dış etkenlere karşı savunma mekanizması daha güçlü bir şekilde oluşur. Mevsim geçişlerinde vücut değişen hava ısısına alışmaya çalışırken uyku düzeni değişebilir, bozulabilir. Bu sebeple bu dönemlerde kesintisiz, kaliteli 6 saatlik bir uyku vücudun kendini yenilemesi için yeterlidir. Düzenli ve yeterli uyku savunma sistemi için çok etkili olan bağışıklık proteinlerinin üretimini artırır ve vücudun hastalıklara karşı daha güçlü olmasını sağlar.

Düzenli egzersiz, hareketi artırmak

Düzenli egzersiz yapmak vücut direncini artırır. Bu sebeple günlük hayattaki hareketi artırmak, egzersiz yapmak, yürümek ve bunları düzenli olarak her gün uygulamak mevsim geçişlerinde vücut direncini kuvvetlendirecektir.

El hijyenine özen göstermek

Mevsim geçişlerinde nezle ve grip gibi hastalıklar çok sık görülmektedir ve bu hastalıklar çok kolay bulaşabilmektedir. Bu sebeple mevsim geçişlerinde vücut direncinin düşmemesi için virüs ve bakterileri vücuttan uzak tutmak gerekmektedir. Kişisel hijyene dikkat ederek bu durumun önüne geçilebilir. Elleri sık sık yıkamak tüm virüs ve bakterileri uzak tutacaktır.

Kafeini azaltıp bitki çaylarına yönelmek

Kahve gün içinde fazla tüketildiğinde vücuttaki mineral seviyesini azaltıp besinlerden alınan vitaminlerin emilimini de zorlaştırır. Mevsim geçişlerinde kafein alımını bir parça azaltıp bitki çaylarına yönelmekte fayda vardır. Ihlamur, rezene ve kuşburnu gibi bitki çayları bağışıklık sistemini destekleyici özelliklere sahiptir. Bitki çaylarının bir çoğunun antiviral özelliği vardır ve aynı zamanda antiinflamatuar etkileri ile bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili rol oynarlar. Mevsim geçişlerinde vücut direncini artırmak için bitki çayları günlük rutine eklenmelidir. Bitki çayları ayrıca alerjik reaksiyonlara karşı da etkilidir, balgam sökücü etkisiyle geniz akıntısından kaynaklı rahatsızlıkların da önüne geçmeye yardımcıdır.

Dinlenmeye de vakit ayrılmalı

Mevsim geçişlerinde genellikle hepimizin üzerine bir miskinlik çöker. Vücut direncini artırmak için dinlenmek çok önemlidir. Çok fazla hareketten kaçınıp dinlenmeye de zaman ayırmak gerekmektedir.

Doğru kıyafet seçimi

Mevsim geçişlerinde en çok dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri de sıcaklığa uygun kıyafetleri tercih etmektir. Ani ısı yükselmesi ya da düşmesi kişinin çoğu zaman üşümesine ya da terlemesine sebep olabilir. Bu sebeple mevsim geçişlerinde üst üste giyinmek, çıkarılabilen giysileri tercih etmek ve üşümeden, terlemeden mevsimi geçirmek alınacak en önemli önlemlerden biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir