fbpx

Karpuzlu Smoothie

karpuzlu smoothie

Yaz aylarının en besleyici ve en sevilen meyvelerinden karpuz içeriğindeki sıvı oranının fazla olması sayesinde hem ferahlamayı sağlar hem de vücutta oluşabilecek su kaybının önüne geçer. %92’si sudan oluşan karpuz mineral, antioksidanlar ve vitaminler açısından da oldukça zengin bir yaz meyvesidir.

Karpuz Tüketmenin Alternatif Yolları

Tüm yaz ayları boyunca bol bol yenmesi önerilen karpuzu farklı şekillerde de tüketebiliriz. Örneğin karpuzla yapılan içecekler, meyve kokteylleri ya da karpuzlu smoothie tariflerini deneyerek değişik lezzetler yaratabiliriz.

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Şeker oranı yüksek bir meyve olmasına rağmen sağlık için birçok faydası vardır. 100gr karpuz günlük C vitamini ihtiyacının %14’ünü karşılar. A vitamini ve B vitaminlerinden de zengin bir meyvedir. Potasyum, magnezyum gibi mineralleri ve likopen, beta karoten gibi aminoasitleri de içeriğinde barındırır. Potasyum ve magnezyum özellikle yüksek tansiyonun düşmesini destekler. Aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını da önlediğinden kalp krizi, felç ve damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıkların yaşanmasının da önüne geçebilir. Karpuzun bilinen önemli faydalarını sizler için sıraladık.

Kalp ve Damar Sağlığını Destekler, Tansiyonu Dengeler

Karpuz içeriğindeki likopen ile kalp ve damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Likopen kalp damarlarının esnekliğini korur ve güçlendirir. Bu sayede damarların tıkanması ya da damar sertliği gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Karpuzun içeriğinde bulunan potasyum ve magnezyum kan basıncını düşürmede de etkilidir. Kardiyovasküler sistem üzerindeki baskıyı azaltır, tansiyonu dengeler. Karpuzun içeriğinde bulunan aminoasitlerden biri de sitrülindir. Sitrülin vücuttaki nitrik oksit seviyelerini artırır. Bu da kan damarlarının genişlemesine ve kan basıncının düşmesine yardımcı olur. Kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmede karpuz ve diğer likopen içeriği yüksek besin türlerinin düzenli tüketimi oldukça faydalıdır.

Sporcular İçin Vazgeçilmezdir

Yüksek su oranı nedeniyle spor ve egzersiz öncesinde tüketilmesi önerilen karpuz, spor esnasında terlemeye bağlı olarak gelişebilen dehidratasyonu önlemede etkilidir. İçeriğindeki potasyum ile egzersiz sırasında yaşanabilecek kas spazmlarının önüne geçer, kas performansını artırır. İçeriğindeki L-sitrulin aminoasidi ile antrenman sırasında yorgunluğu azaltır. Bununla birlikte sporcularda antrenman sonrası kasların toparlanma sürecini hızlandırıp, ağrı oluşumunun da önüne geçer. Karpuz içeriğindeki aminoasitler ve özellikle potasyum ve magnezyum mineralleri ile kasların onarım sürecini hızlandırırken, yüksek besin değeri ile kaslardaki glikojen depolarının da yeniden doldurulmasına yardımcı olur. Bu sebeple karpuz sporcuların, spor öncesi ya da spor sonrasında direkt tüketerek ya da karpuzlu smoothie yaparak tükettikleri vazgeçilmez bir meyvedir.

Cilt Sağlığını İyileştirir

A ve C vitaminlerinden zengin karpuz, cilt ve saç sağlığı için oldukça etkili bir meyvedir. C vitamini cildin daha sağlıklı, güçlü ve esnek olmasını sağlayan kolajen üretimine destek olur. Yoğun su içeriği ile cildi nemli gösterir. Cilt hücrelerini yenilemenin yanı sıra hastalıklı cilt hücrelerini de onarmayı destekler. Karpuzun içeriğindeki yoğun su oranı, vitamin ve mineraller cildin güzelleşmesi, kuruluk ve egzama gibi sorunların önlenmesinde oldukça etkilidir.

Kabızlığa İyi Gelir

Karpuzun vücuttan ödem atma ve kabızlık sorununa iyi gelme özellikleri de vardır.  Su oranı yüksek bir meyve olduğu için sık tuvalete çıkarır ve ödemin kolaylıkla vücuttan atılmasını sağlar. Karpuz suyun yanı sıra lif içeriği de olan bir meyvedir. Bu da sağlıklı bir sindirimi destekler.

Eğer siz de sağlığınıza önem veriyorsanız ve sağlık durumunuzda herhangi bir engel yoksa yaz aylarında bol bol karpuz tüketmenizi öneriyoruz. Karpuz ile hazırlayacağınız smoothieler besleyici ve vücudunuz için arındırıcı olacaktır. Karpuzlu smoothie nasıl yapılır birkaç alternatif tarif ile sizler için anlatmak istedik.

Çilek ve Muz ile Karpuzlu Smoothie

Malzemeler:

  • 5 dilim karpuz
  • 1 büyük boy muz
  • 8-10 adet çilek
  • 1 tatlı kaşığı chia tohumu

Tüm malzemeleri smoothie aparatını taktığınız Hurom’un haznesine koyup, homojen bir kıvam alana dek karıştırın. Bardağa aldıktan sonra chia tohumunu ekleyerek bir kaşık yardımıyla karıştırın.

Karpuzlu Diyet Smoothie

Malzemeler:

  • 200 gr. dondurulmuş karpuz
  • 150 gr dondurulmuş çilek
  • 1 tatlı kaşığı süzme yoğurt
  • 1 çay bardağı badem sütü

Tüm malzemeleri smoothie aparatını taktığınız Hurom’un haznesine koyup, homojen bir kıvam alana dek karıştırın. Yaklaşık olarak 200 kalorilik bu içecek lif oranı ile sizi tok tutacaktır.

Lime ve Karpuzlu Smoothie

Malzemeler:

  • 300 gr. dondurulmuş karpuz
  • 1 adet lime (kabuğu soyulmuş)
  • 10-15 yaprak taze nane
  • 1 çay bardağı badem sütü

Tüm malzemeleri smoothie aparatını taktığınız Hurom’un haznesine koyup, homojen bir kıvam alana dek karıştırın.

Şeftali ve Karpuzlu Smoothie

Malzemeler:

  • 200 gr. karpuz
  • 100 gr. şeftali
  • 1 çay bardağı Hindistan cevizi sütü

Tüm malzemeleri smoothie aparatını taktığınız Hurom’un haznesine koyup, homojen bir kıvam alana dek karıştırın.

Karpuzlu Kavunlu Smoothie

Malzemeler:

  • 300 gr. karpuz
  • 1 büyük dilim kavun
  • ½ su bardağı badem sütü
  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt

Tüm malzemeleri smoothie aparatını taktığınız Hurom’un haznesine koyup, homojen bir kıvam alana dek karıştırın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir