fbpx

Bağışıklığımızı Güçlendiren Sebze ve Meyveler

bagisikligimizi guclendiren sebze ve meyveler

Bağışıklık sistemi hücreler, organlar, doku ve proteinlerden oluşan, vücudu zararlı mikroorganizmalara karşı koruyan en temel mekanizmadır. Virüs, bakteri ve mantar gibi patojenlere karşı korunmak için sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmak oldukça önem taşır. Bağışıklık sisteminin eksiksiz çalışabilmesi için dengeli ve düzenli beslenmek gerekmektedir. Doğal ve sağlıklı besinler tüketerek, vücudun dış etkilere olan direnci artırılabilir. Bağışıklık güçlendirici besinler konusunda detaylı bilgi yazımızın devamında.

Bağışıklık Güçlendirici Besinler Nelerdir?

Sağlıklı ve dengeli beslenme, vitamin ve minerallerden zengin gıdaları tercih etmek bağışıklığı güçlendirmek için gerekli formüllerdir. İmmün sistemi için gerekli tüm besin öğelerini yeteri miktarda tüketmek kişileri hastalıklara karşı korumaktadır. Tek bir besin grubu ya da vitamin ve mineral değeri yüksek gıdaları fazla miktarlarda tüketmek bağışıklığı güçlendirmeye yetmez. Bağışıklık sistemi kompleks bir yapıdadır. Faydalı tüm besin gruplarını dengeli tüketmek ve dengeli bir beslenme programı oluşturmak gerekmektedir. Aşağıdaki besinler dengeli tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olabilmektedirler. Bağışıklık güçlendirici etkiye sahip besinler şu şekildedir:

  • Turunçgiller, kapya biber ve yeşil biber (C vitamini açısından zengin besinler)
  • Ispanak, brokoli, kırmızı dolmalık biber, havuç (A vitamini açısından zengin besinler)
  • Sarımsak
  • Yeşil yapraklı tüm sebzeler (Demir açısından zengin besinler)
  • Zencefil
  • Zerdeçal
  • Süt ürünleri (Kalsiyum ve protein içeren gıdalar)
  • Yoğurt ve kefir gibi probiyotik içeren besinler
  • Yeşil çay
  • Yaban mersini (güçlü antioksidan)
  • Ceviz, fındık, badem, çekirdek, zeytin (E vitamini açısından zengin besinler)
  • Bakliyatlar (bitkisel proteinler)
  • Deniz ürünleri (Omega 3 değeri yüksek besinler)

Turunçgiller: Portakal, greyfurt, limon ve mandalina gibi turunçgiller yüksek oranda C vitamini ile immün sistem üzerinde etkili besinlerdir. C vitamini, bağışıklık sistemi için önemli bir vitamin çeşididir ve suda çözüldüğü için vücut tarafından depolanamaz veya sentezlenemez. Bu sebeple uzmanlar C vitamininin günlük olarak yeteri miktarda alınmasını önermektedirler. Turunçgiller C vitamini açısından oldukça önemli bir kaynak oluşturmaktadır.

Kapya Biber: Kapya biber bağışıklık sistemini güçlendirmek için gerekli olan C vitaminini en çok içeren sebzedir. Özellikle kış aylarında bolca kapya biber tüketilmesi önerilmektedir.

Sarımsak: Sarımsak vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Bilimsel araştırmalar, sarımsağın vücuttaki bazı bağışıklık hücrelerini harekete geçirerek savunma sistemini artırdığını göstermiştir. Sarımsağın içeriğindeki sülfür anti bakteriyel özellikler taşımaktadır. Birçok virüs, bakteri, parazit ve mantar türlerine karşı vücut direncini artırır. Sarımsağın uzun süre ısıya maruz kalmadan, çiğ olarak tüketilmesi önerilmektedir.

Yoğurt: Katkısız, doğal yoğurdun içerisinde, bağırsaklar için faydalı çok sayıda mikroorganizma bulunur. Bu bakteriler bağırsak florasını düzenleyerek vücudun dışarıdan gelen toksin ve patojenlere karşı savaşabilmesini sağlar. D vitamini bakımından da güçlü olan yoğurt, günlük beslenme düzeninde bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemli katkı sağlar.

Ay Çekirdeği: Çinko, fosfor, magnezyum ve selenyum gibi pek çok mineralin yanı sıra B ve E vitaminlerinden de zengin ay çekirdeği sağlık açısından birçok faydaya sahiptir. Yapılan araştırmalar çinko eksikliğinin bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkilere sebep olduğunu göstermiştir. Ay çekirdeğinin içinde bulunan B6 ve E vitaminleri immün sistem üzerinde oldukça önemli bir yere sahiptir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitamin ve Mineraller

  • A, C ve E Vitaminleri deposu sebze ve meyveler bağışıklığın güçlenmesinde önemli rol oynar.
  • Fındık, badem, ceviz, zeytin ve zeytinyağı vücudun E vitamini ihtiyacı için çok iyi alternatiflerdir.
  • Ispanak, brokoli, pırasa, havuç, domates gibi sebzeler A vitamini açısından besleyici değerlere sahiptirler. Bir yetişkinin günlük beslenme planına 4-5 porsiyon sebze ve meyve eklemesi bağışıklık sistemini güçlendirmeye yetecektir.
  • Portakal, greyfurt, mandalina, kuşburnu, çilek, maydanoz, bürüksel lahanası, enginar, kırmızı kapya biber ve yeşil biber C vitamininden çok zengin sebze ve meyvelerdir. C vitamini enfeksiyonlarla savaşan güçlü bir antioksidandır.
  • Sarımsak, soğan ve tam tahıllılar yüksek oranda selenyum içerirler. Selenyum vücuda zararlı olabilecek mikroorganizmaların yok edilmesinde rol alırken diğer yandan hücreleri de korumaktadır. Bu sebeple selenyum içeren besinler bağışıklık sistemini güçlendirirken diğer taraftan kişinin daha mutlu ve pozitif kalmasına da destek olurlar.
  • Kuru baklagiller, badem, cevizi fındık, kabak çekirdeği ve susam içeriklerindeki çinko ile daha güçlü bağışıklık sistemine sahip olunmasını sağlarlar. Çinko bağışıklık sistemiyle doğrudan ilişkilidir ve serbest radikallerin olumsuz etkilerini onarıcı özelliğe sahiptir.
  • Keten tohumu, ceviz, avokado ve semizotu gibi besinler yüksek oranda Omega 3 barındırırlar. Omega 3 yağ asidi tıpkı B12 gibi bağışıklık sistemi dostudur.
  • Turşu harika bir bitkisel probiyotik kaynağıdır. Probiyotik etkisi olan gıdalar, bağırsakların daha sağlıklı olmasını sağlayıp bağışıklık sistemini güçlendirirler.

C vitamini, Omega 3 yağ asitleri, E vitamini, A vitamini, D vitamini, B grubu vitaminler, probiyotikler, çinko, demir, selenyum gibi mineraller günlük beslenme rutininin olmazsa olmazıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir