Badem Sütünün Faydaları
Güçlü kemikler için ne yapmamız gerekir sorusuna her zaman ilk verilen cevap “süt içmek” olmuştur.
Bitkisel ağırlıklı diyetlerin ve süt intoleransı yaşayan kişi oranlarının artmasıyla, birçok insan hayvansal süte bir alternatif aramaya başladı. Badem sütü, zengin dokusu ve lezzeti nedeniyle en çok tercih edilen süt alternatiflerinden biri haline geldi. Bu süt diğer hayvansal sütten farklı olarak, kolesterol ve laktoz içermez. Badem sütü nedir, badem sütünün faydaları nelerdir ve evde badem sütü nasıl yapılır sizler için derledik.
Badem Sütü Nedir?
Badem sütü, çiğ badem ve sudan yapılır. Çoğu insan badem sütünü dışarıdan almayı tercih etse de evde de yapmak oldukça kolaydır. Çoğu ticari badem sütüne, koyulaştırıcılar, koruyucular ve tatlandırıcılar lezzet, doku ve raf ömrünü uzatmak için içeriğe ilave edilir.
Badem sütü vegan/vejetaryen kişilerin yanı sıra süt alerjisi veya laktoz intoleransı olan insanlar için de uygun bir içecektir.
Kremamsı tadı ve zengin aroması olan badem sütü, inek sütüne kıyasla daha az kalori ve yağ içermesiyle öne çıkmaktadır. Bununla birlikte hayvansal bir gıda olmadığı için içeriğinde kolesterol ve doymuş yağ da barındırmaz.
Badem sütünü tek başına içebileceğiniz gibi kahvelere ekleyebilir, yulaf lapası pişirirken kullanabilir, sütlü tatlı yapabilir ve bunların yanı sıra süt kullanacağınız tüm tariflerde kullanabilirsiniz.
Badem Sütünün Faydaları Nelerdir?
Badem sütünün faydaları saymakla bitmez ve badem sütünün en belirgin özelliği, hayvansal sütlerdeki temel problem olan laktozu içermemesidir. Laktoz intoleransı olan kişilerdeki gaz, şişkinlik, ishal ve benzeri sindirim sorunlarına yol açmaz.
Bir su bardağı inek sütünde 300 mg kadar kalsiyum vardır ve bu yüksek bir miktardır. Bu şekilde bakıldığında yüksek kalsiyum oranı nedeniyle süt kemikleri güçlendirir diyebiliriz. Ancak insan vücudu sütü sindiremiyor ve Laktaz enzimini de belli bir yaştan sonra üretemiyor. Kimozin enziminin ineklerde olan bir enzim olması, fosforu bulamadığı için kemiklerden çalması, steroid hormonu ve büyüme hormonu östrojen içeriği gibi birçok risk dolayısıyla artık pek çok bilim insanı tarafından da inek sütü önerilmemektedir.
200 ml inek sütünde yüzde 300 mg kalsiyum, 6.4 gr protein, 7.2 gr yağ bulunurken, aynı miktardaki badem sütünde yüzde 300 mg kalsiyum, 0.8 gr protein, 2.2 gr yağ bulunuyor.
Badem sütü içmenin faydalarından biri, vücudunuzu serbest radikal hasarından korumaya yardımcı olan yağda çözünen bir antioksidan olan doğal E vitamini kaynağı olmasıdır. E vitamininden zengin badem sütü bunun yanı sıra içeriğinde A, D, B-12 vitaminleri ve magnezyum, bakır, fosfor, potasyum, çinko gibi insan sağlığı için önemli mineralleri barındırır ve yüksek lif içeriğine sahiptir. Badem sütü içerek de günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak mümkündür.
Sağlıklı beslenmek, metabolizmasının çalışmasını desteklemek ve kilo vermek isteyenlerin de sıklıkla tercih ettiği badem sütü, kolesterol dengesine yardımcı olmanın yanı sıra bağırsak sağlığı için de oldukça faydalıdır. Badem sağlıklı yağlar açısından zengin bir gıda olsa da badem sütü düşük kalorili bir içecektir. Yağ oranı oldukça düşük olan badem sütünün bir su bardağı 39 kaloridir. Kendi yaptığınız, tatlandırılmamış badem sütü, düşük karbonhidrat içeriğine sahip olduğu için kan şekerinin bir anda yükselmesine neden olmaz. Bu sayede diyabet hastaları ve düşük karbonhidrat diyeti uygulayan kişiler tarafından tüketilebilir.
Badem sütünün faydaları arasında kalp dostu olması ve bağışıklığı güçlendirmesi de yer almaktadır. Badem sütünün içinde bulunan yüksek miktarda E vitamini, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır, kolesterolü dengeler, kanın damarlardaki hareketinin daha sağlıklı olmasını sağlar. Bademin yağ içeriği oldukça yüksektir ve yüksek oranda tekli doymamış yağ asitleri içermesi kalp sağlığı için de faydalı olduğunu göstermektedir. Ayrıca badem kalp koruyucu özelliklere sahip polifenoller ve fitosteroller içerir. Düzenli olarak badem sütü içmek, kalbinize fayda sağlayabilir.
Badem sütü içmenin faydaları bu kadar çokken sizin de evde denemenizi tavsiye ederiz.
Evde Badem Sütü Yapımı
Malzemeler
1 su bardak çiğ badem
3 su bardak su
1 adet hurma
Tarif
Bademleri 6-8 saat arası suda bekletin. Sonrasında kabuklarını soyup bir kaseye alın ve üzerine 3 su bardağı suyu ilave edin. Tercihinize göre ekleyeceğiniz hurmayı da suda bekletip, çekirdeğini çıkartın.
İçindeki suyla beraber yavaş yavaş Hurom’un haznesine koyarak sıkım işlemine başlayın.
Çıkan sütü cam bir şişede 3 gün boyunca saklayabilirsiniz.
Kalan badem posaları ile raw toplar yapabilir ya da fırınınızda 100 derecenin altında kurutarak badem unu elde edebilirsiniz.
Hurom’un HAA, H310A, H300E, HW ve M100 modelleri ile keyifle badem sütü ve diğer bitkisel sütleri yapabilirsiniz.
Afiyet olsun!